Ray Bradbury - Fahrenheit 451 Jānis Rubļevskis (koko) / 29.04.2015. 23:02 / #Grāmatas / 0 komentāri

Jūs kaut ko par Apple 1984. gada reklāmu ziniet? Nu šitas varētu būt tā paša gada Microsoft.

Ne velti iepriekšējais teikums ir tieši šajā kontekstā. Fahrenheit 451 tika paņemta rokās tikai tāpēc, ka sarunā ar kolēģiem ieminējos par to, ka tikko izlasīju 1984. Kolēģi uzreiz ieteica, ka man vajadzētu izlasīt arī šo. Jāatzīst, ka wikipēdijā pie tās pašas 1984 ir piemitēta arī Bredburija Fahrenheit 451 - tātat abas grāmatas ir par antiutopiju un tāda veida pasaules vienmēr ir interesantas.

Grāmata lasījās ļoti raiti un sižets ir pārdomāts - darbība notiek pasaulē, kurā valda televīzija - cilvēki pārtiek no sūdainiem šoviem un priecājas par to - tātad, tiek zombēti (nu gluži kā mūsdienās). Grāmatas ir aizliegtas ar likumu un masveidā tiek iznīcinātas, jo "tajās ir pārāk daudz vietas domāšanai, kas cilvēkam nav vajadzīga". Gajs Montags ir ugunsdzēsējs, bet ne tādā vārda nozīmē kā to uztveram mēs, jo visas mājas ir nodrošinātas pret aizdegšanos, tāpēc ugunsdzēsējs ("Fireman" - angliski skan labāk, jo tad tam nosaukumam joprojām paliek normāla jēga) ir tas cilvēks, kas nevis dzēš uguni, bet pielaiž uguni tām mājām, kurās tiek atrastas grāmatas.

Protams, Gajs nenociešas un paņem uz mājām ik pa reizei pa kādai grāmatai. Viss būtu labi, ja nebūtu kāda meitene, kas sāk uzdot interesantus jautājumus... ja nebūtu kāda sieviete, kas atsakās iziet no mājas un sadeg savā grāmatu kaudzē... Gajs saprot, ka viņa dzīve ir tukša un mēģina cīnīties pret to. Vai izdevās? To nu izlasīsiet paši.

Ja jāsalīdzina ar 1984, tad Fārenheits ir tāds maigais variants - nu gluži kā alus pret šņabi. Piegājiens ir tāds ne tik ļoti traģisks un skarbs - man prasījās kaut ko vairāk... kaut ko patiesi sirdi plosošu tieši pašās beigās, bet varbūt autors tā bija iecerējis, lai es nebūtu finišu jau paredzējis.

Grāmatu varu novērtēt ar 7-8 kokoiem no 10. Varu derēt, ka būtu stabils 8 vai 9, ja es būtu šo lasījis pirms Orvela 1984, jo tā bija ar stipri augstāku spriedzi, bet izlasīt iesaku abas.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.